Benedek Elek Pedagógiai Líceum

Kárpát-medencei Középiskolás Rákóczi Tábor

 

Hat nap az egység ölében

            Életem egyik fő mottója: élni a lehetőségekkel. Ez a gondolat vezényelt akkor is, amikor felírtam a nevem a tábor jelentkezési lapjára. Abban a pillanatban még csak sejtettem, hogy mennyi kincset tartogat számomra ez a program, amely 2021. augusztus 1-6. között zajlott.

            Már az első nap, amikor megérkeztünk a sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotel, tábor és rendezvényközpontba, éreztem, hogy jó helyen vagyok. Hisz egy olyan szövetség része lehettem, ahol hatalmas köveket mozgattak meg. Megteremtették azokat a körülményeket, ahol komfortos és modern környezetben emelhetik a magyar nemzeti tudatot. Ezen belül a különböző korosztályba tartozó fiatalokat. Családias hangulat, vidám emberek fogadtak óriási lelkesedéssel. Hallhattunk pár gondolatot a Rákóczi szövetség történetéről, terveiről, nem mellesleg pedig a következő pár nap programjáról és csapatokon belüli teendőinkről. Az est fénypontja a csapatok közötti ismerkedés volt. A mi csapatunk, vagyis a Türkiz Törpök esetében a rövid bemutatkozások után csapat összerázós játékokkal lepett meg a csoportvezetőnk. Észrevételeim szerint jelentős pozitív hatást eredményeztek ezek a játékok. Hisz segítettek a bizalom kialakításában, a közös tulajdonságok megtalálásában és az összedolgozás fejlesztésében is.

A további pár nap alatt esélyünk sem volt unatkozni, mivel a tevékenységek szorosan követték egymást. Olyan érzés volt, mintha felgyorsult volna az idő, amely folyamán rohamosan bővült a látókörünk, tudásunk, tapasztalatunk. Az élet számos olyan területéről értek olyan edukatív ingerek és élmények, amelyek személyiség fejlődésünkben is fontos szerepet töltöttek be.

A második nap valósult meg az egyik kedvenc tevékenységem, ahol az alapok elsajátítása után egyenként kipróbálhattuk az íjászkodás művészetét. E mellett sor került a csapatokon belüli zászló készítésre, himnusz írásra és a záró estén való fellépésünk ötletelésére. Az Okosméta nevezetű ügyességi játékban is ügyeskedtünk. Szabadjára engedhettük kreativitásunkat a pirográfia művészeti ág jegyében. Részt vettünk Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára előadásán, ahol buzdítást kaptunk az összetartásra, hisz csak így tud fennmaradni a magyar nemzet. Este, pedig megnéztük az udvarhelyi Boróka néptánccsoport magával ragadó előadását. Ezt kísérték a körtáncok, amelyet odaadóan vezényeltek. A nap lezárásául a táncház várta a táncoslábú részvevőit.

A harmadik nap újabb érdekes programok vártak ránk. Köztük szerepelt a Bodrogon való sárkányhajózás. Majd Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára által tartott előadás, ahol különféle gondolatokat hallhattunk a politika ezen ágáról is. Megcsodálhattuk a Megyer-hegyi tengerszem elbűvölő természeti csodát. A Megyer-hegy tetején magasodó kilátótoronyról megtekinthettük a zempléni tájra nyíló pazar panorámát is. A nap végén a kvízest került megrendezésre, ahol sokrétű kérdések által mozgathattuk meg agytekervényeinket.

A negyedik nap leforgása alatt, Füzér Várának falai között megérezhettük az adott kor varázslatosságát. Továbbá pár leleményes csapattársammal a Magyar Nyelv Múzeuma irodalmi vetélkedőjén értünk el kimagasló helyezést. Ezáltal egy átfogó képet kaphattunk Kazinczy Ferenc személyéről, életpályájáról ugyanakkor Széphalomra és a magyar nyelvre való kimagasló hatásáról, munkásságáról. A vetélkedővel párhuzamosan Agóra bemutatók szórakoztatták a többieket. Szerencsénkre mi is láthattuk az egyik legizgalmasabb pillanatot, amikor a közönségből egy bátor jelentkező karja került leöntésre folyékony nitrogénnal. Elkészítettük a kreatív csoportképünket is a lájkversenyre. Az igencsak tartalmas napunk tovább folytatódott Pólus Enikő - Amikor mindjárt felnőtté válsz – előadásával. Még megemlíteném, hogy olyan szívmelengető történetekkel ajándékozott meg, amik rámutattak arra, hogy igenis van amiért hálásak legyünk minden nap. Így számottevő mennyiségű megerősítést és szeretetet kaptunk. Végül a Magyar Kálváriára sétáltunk el, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt Sátoraljaújhelyre. Láthattuk a települést kettészelő határt és az elszakított területeket is.

Az ötödik napunk lelki feltöltődéssel kezdődött, hisz ki szentmisén, ki istentiszteleten vett részt. Ezt követően a Magyar Honvédség jóvoltából különféle fegyvereket (töltény nélkül) és felszereléseket próbálhattunk ki. A csapatok közt újabb megmérettetés történ, mivel egy akadálypályán való gyorsasági és ügyességi verseny biztosított pontszerzési lehetőséget. Kisebb csapatokban a Lingua Materna Anyanyelvi Vetélkedőn tettük össze a fejünket, ahol igyekeztünk maximálisan megoldani a hozzánk közel álló feladatokat. Ez alatt az idő alatt Vass Vilmos tartott előadást a motivációról. Nem sokkal később kezdetét vette a sportnap is, ahol többféle szórakoztató sportjáték foglalt le bennünket. A hét megkoronázó eseménye a záróest volt, ahol mind a 10 csapat színpadra lépett, előadva produkciójukat és himnuszukat. A műsorokat pedig a győztes csapat kihirdetése követte. Befejezésképpen pedig egy szuper záróbuli tette fel a pontot az i-re.

Az utolsó nap örömkönnyek potyogtak szemeinkből, hisz megannyi csodás emlék és barátság övezte szívünket. Ez a rengeteg felemelő érzés volt számunkra az igazi győzelem, ami visszahúz a táborba. Végezetül Székely János, római katolikus püspök útravaló gondolataival és áldásával vettük haza fele az irányt; dúdolva a gyülekezést jelző Reptér című zenét, Korda Györgytől.

Köszönettel és hálával tartozom Jakab Anna-Mária kísérő tanárnőnek és mindazon személyeknek akik lehetővé tették, hogy iskolás társaimmal részt vegyünk a táborban. Összességében úgy érzem, hogy pedásnak lenni jó, hisz temérdek lehetőség adódik, mint ez a meghatározó program is.

 

Csorba Kata, X.A

Hasznos linkek