Benedek Elek Pedagógiai Líceum

Magyar tantárgyverseny

Ebben a tanévben két diákunk jeleskedett a magyar tantárgyversenyeken: Molnos Boglárka 6. osztályos diákunk megyei 2. díjat kapott, részt vett a verseny országos szakaszán is. Laczkó Emőke 12. osztályosként immár többedszerre bizonyított: megyei 2., országos 3. lett, a verseny Kárpát-medencei szakaszán pedig dicséretet kapott. Az alábbiakban Emőke élménybeszámolója következik.

„Itt most egy élménybeszámoló következne arról, hogy milyen volt Enyeden az országos, illetve Székelyudvarhelyen (igen, itt minálunk) a nemzetközi magyar tantárgyverseny, de aki nem volt olimpiászon vagy magyar olimpiászon, annak valószínűleg unalmas lenne egyszerűen arról olvasni, hogy milyen volt a verseny, mit láttam és nem láttam Enyeden, hát még Udvarhelyen.

Szóval egy kis betekintés következik a tantárgyverseny kulisszái mögé, nem kedvcsinálónak, de akár. A húsvéti vakációban pár napig a hajdani erdélyi kereskedelmi fővárosban, Enyeden nyaraltam, amely híres többek között az ott készített borokról (ezt igen sokat emlegették), a több száz éves Bethlen Gábor Kollégiumról és természetesen a két fűzfáról, annak történetéről. Egy napsütéses csütörtöki napon érkeztünk a gyönyörű kollégiumba, érdemes megjegyezni, hogy az általában épp a megnyitó ünnepségre fáradtan betoppanó, ország szinten legnagyobb létszámmal érkező „Hargita megye” idén időben, sőt mi több korán befutott, ki lehetett pakolni, felhívni a szülőket, energiát gyűjteni, hogy rendhagyó módon részt vegyünk egy igencsak érdekes, de annál hosszabb megnyitón. A nemzetközi szakaszra való érkezésem sokkal egyszerűbb volt. A bentlakásból áthúztam a bőröndöm a pár száz méterrel odébb levő hotelbe, ahol a pedás társak melegen fogadtak. Szeretek kirándulni, de ebben az évben kifejezetten megnyugtató volt „helyben lenni”, és némi büszkeség töltött el, hogy itt, Székelyudvarhelyen szervezik meg a nemzetközit a magyarországi helyszínek után, és örültem, hogy „helyiként” van szerencsém részt venni benne.

Magyar tantárgyverseny formális kezdő ünnepélyén az ember szépen fogalmazott örökérvényű igazságokat akar hallani nemzetünk gazdagon árnyalt nyelvéről. És ebben nem is fog csalódni. De azt már senki nem gondolná, hogy többek között jelen esetben leendő híres magyar írók, költők egyperceseit, megzenésített verseit is élvezheti, vagy éppen Mátyás király korabeli magyar dalokat, balladákat hallgathat. Pedig Enyeden ilyen szívélyes és ötletes fogadtatásban részesültünk.  A székelyudvarhelyi megnyitót nem felejtem el, nagyszerű érzés volt látni, hallani az itteni embereket felszólalni, énekelni, táncolni. Büszke voltam, hogy a mostani ünnepségen székely szoknyák pörögnek a színpadon.

A vacsora az ismerkedések, találkozások momentuma. Akik meg esetleg ismerős arcokat vélhetnek felfedezni ebben a színes, egyáltalán nem (csak) szemüveges, könyvvel mászkáló társaságban, az a vacsora ideje alatt köszönti a valószínűleg rég látott barátokat, hisz ilyenkor Erdély minden kis pontjáról összegyűlnek az olvasni vagy írni vagy mindkettőt szerető diákok.

A verseny előtti este későn ér véget, pedig beárnyékolja a másnapi megmérettetés izgalma, a reggel hamar és csendesen kezdődik, én személy szerint nem szeretem ezeket a reggeleket, program szerint túl sok a semmit tevésre szánt idő a versenyig. De  a verseny órái szerencsére annál gyorsabban eltelnek, sőt, ha már a lapon van az értekezés, és tetszetős a kreatív tétel is, még ezeket a perceket is lehet szeretni. A 12. osztályos tételek főleg annak adnak teret, aki szeret érdekes, csattanó prózát írni, nekem ezek voltak a kedvenc versenyes írásaim, már ezért is megérte részt vennem.

Áltában a verseny napja a legérdekesebb és a legszerethetőbb. Van az a csodálatos, fáradt, de egyben megnyugtató érzés, miután a diák lerakja a tollat, és beadja a dolgozatát, onnan már csak élvezi a sokszínű programot egy olyan társaságban, amit hamar meg lehet szeretni, olyan barátságok kötődnek, olyan élmények születnek, amit nem felejtünk el. Ez Enyeden sem volt másképp, itt még az idegenvezetés is érdekes volt, a gyulafehérvári kiruccanás pedig egyenesen felejthetetlen volt annak, aki először járt a várban (én tanúsíthatom).  Székelyudvarhelyen felvettem kicsit az idegenvezető és a turista szerepét is. A városkörnyéket én mutattam be a barátoknak kicsit villogva és kihasználva előnyös helyzetem, de a Szejkére, Farkaslakára, Tamási Áron szülőházába való kirándulást, hiába, hogy nem volt újdonság számomra, mégis másként, más szemszögből éltem át, ami viszont új élmény.

A versenynap végén a kísérőtanárok hátra lépnek kicsit, és csak azt mondják meg a nagyobbaknak, hányra kell visszaérni a bennlakásba, azt, hogy civilizált keretek között viselkedjünk, nem kell mondani. Ilyenkor szoktak szervezni táncházakat, ahol hegedű és nagybőgő szóra jól esik kiszellőztetni a fejet, vagy színházi előadásokat, az ilyen alkalmak mindig nagy sikert aratnak. Enyeden, Udvarhelyen mindkettőben volt része a versenyzőknek. Másfelől viszont, ne hazudjak, ott van a lehetőség, hogy a felsős diákság magára is kimenjen a városba, ahol aztán megtalálva egy jó kis kávéházat, kedvére folytathatja az irodalmi vagy filozofikus eszmefuttatásokat. Vicceltem, diákokról van szó, még ha olvasni szerető diákokról is, nem mindig könyvbemutató lesz egy kávé melletti beszélgetésből.  Lehet, hogy épp egy versenytársunk kiadóban levő regényéről lesz szó.

Az eredményhirdetések, a kiértékelések nem jók vagy rosszak, valahogy, ha nem is ott és akkor, de mindig hasznosak. Én átéltem olyan pillanatokat is a jegyekkel teli táblázat előtt, a javítótanárok kritikáit hallgatva, vagy épp a díjkiosztó ünnepélyen, amikor nyertem és amikor nem. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem befolyásolta a további hangulatom, de ha visszaemlékezek, sosem ezek a percek jutnak eszembe, hogy könyvekkel mentem-e haza vagy sem, hanem a tantárgyversenyeken megismert barátaim arca, akik legközelebbi találkozásunkkor, legyen az bárhol, nagy szeretettel üdvözöltek és üdvözölnek engem. A velük átélt emlékekre mindig jó érzéssel gondolok vissza, és az ember vagy így vagy úgy, de gazdagabban megy haza. Örülök, hogy részem volt ezekben az élményekben.”

BBTE Felvételei -Gyergyószentmiklós

2021-04-09

Részletes-felvételi-tájekoztató BBT 2021

2021-03-25

Líceumi felvételi tájékoztató a VIII.oszt. tanulóknak

2021-06-08

Hasznos linkek