Benedek Elek Pedagógiai Líceum

Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny

A magyar tantárgyversenyeken iskolánk évek óta képviselteti magát. Idén sem volt ez másként. Diákjaink ügyesen szerepeltek, gratulálunk a megyei eredményekhez: Szilágyi Máté Sámuel V. osztályos diákunk II. díjat kapott, Bak Zsolt IX. osztályos diák dicséretben részesült, Laczkó Emőke XI.-es diák pedig I. helyezést ért el. Szilágyi Máté és Laczkó Emőke részt vett a tantárgyverseny országos szakaszán is, ott is hasonlóan jó helyezéseket értek el: Máté II., míg Emőke I. díjat kapott.

Az alábbiakban Laczkó Emőke élménybeszámolóját olvashatják.

A Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyversenyországos szakasza idén – hóhullás közepette – április végén Beszterce város falai közé repítette résztvevőit. Az ünnepélyes és szívélyes megnyitón nagy kedvességgel köszöntöttek, s megnyugtatóan emelték ki: mi itt már mind nyertesek vagyunk, s ezentúl csak még gazdagabbak leszünk további értékekben, csodás emlékekben és az új barátságokban.

A verseny napjára virradóraszokatlan csend telepedett ránk s velünk együtt az iskolára. Észre sem vettük, s már a kongó osztálytermekbe özönlöttünk, verssorokat, prózai alkotások részleteit kaptuk meg, hamarosan a termek tollak sercegésétől váltak hangosakká. Órák elteltével szerintem mindannyian fellélegeztünk, engem már csak azért is furcsa nyugalom szállt meg, hogy lejárt a neheze, s már csak élvezni kell az ígérkező emlékezetes pillanatokat. A délután folyamán az eddig megkötött ismeretségek csak tovább mélyültek, újak születtek, s a már tavalyról ismert arcokat kerestük. Beszterce városának almákkal kirakott szép utcáit róttuk a helyi diákság vezetésével, akik megmutattak minden nevezetességet, körítve történetükkel. Majd pedig dr. Fazakas Emese egyetemi docens előadást tartott nekünk az egykoron tabunak ítélt, s. v. Előjelzésű szavaink történetéről.

A következő nap fáradalmasnak ígérkezett. A különböző megyék képviselői közösen kerekedtek fel, hogy ellepjük vidámságunkkal a környező településekt: Harinát, Árokalját, Cegőtelkét, Bethlent, Somkereket. Megtekintettük a Bethlenek hagyatékait, kerestük Szent László „pénzét”, meglátogattunk jó néhány templomot, megmásztuk tornyaikat. Sőt, én még találkozhattam is két ottani barátnőmel, szóval a nap igazán kellemesen telt. Azonban a nap végére az eredmények kilátása nyomasztóan függött a levegőben. Az eredményhirdető táblát diákok sokasága özönlötte el, jómagam hozzá sem tudtam férni. Amit ezek után tudni kell, csak annyi, hogy miután mindenki (végül én is) megtudta jegyét, helyezését (hihetetlennek tartottam), építő kritikák hosszú sora következett kiértékelő tanárainktól. Mindenki temperamentumához híven fogadta az eredményeket, melynek, csak most láttam igazán, kevés köze volt az elért jegyek nagyságához.

A kedélyek megnyugtatása érdekében a díszvacsora keretén belül az iskola ebédlőtermében „buli a diákoknak” fedőnév alatt lehetőséget adtak a verseny hozzánk közelebb álló befejezésére. Az utolsó napon, a színházban, a lehető legünnepélyesebb keretek között került sor a díjkiosztásra, mely végén kénytelen-kelletlen búcsút vettünk egymástól. Ha majd ötven év múlva megkérdezik, hogy Besztercén miket láttam, valószínűleg felére sem fogok emlékezni. Ha megkérdezik, mi volt az a tétel, amit akkor kidolgoztam, nem fogom tudni, talán még azt se, hányadik is lettem a versenyen, na, jól van, azt azért igen. De amit biztos magammal viszek a további évek során, azok az emlékek, amelyeket az ott megismert barátaim nyújtottak nekem, felpezsdítve nevetésükkel, kedves csengésű szavaikkal azt a pár napot ott Besztercén. Rájuk mindig emlékezni fogok, s ez legalább annyira fontos, mint az elért eredmény.

BBTE Felvételei -Gyergyószentmiklós

2021-04-09

Részletes-felvételi-tájekoztató BBT 2021

2021-03-25

Líceumi felvételi tájékoztató a VIII.oszt. tanulóknak

2021-06-08

Hasznos linkek